Persreacties op Handelsmissie Indonesië 2016

25 Nov 2016

Premier Mark Rutte en de Indonesische president Joko Widodo staan achter Minister Lilianne Ploumen (L) van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en een lid van het Indonesische kabinet tijdens een ondertekening ceremonie op het Nationaal Paleis (Istana Negara) tijdens de derde dag van het driedaags bezoek van een kabinetsdelegatie aan Indonesie. ANP JERRY LAMPEN

Premier Mark Rutte en de Indonesische president Joko Widodo staan achter Minister Lilianne Ploumen (L) van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en een lid van het Indonesische kabinet tijdens een ondertekening ceremonie op het Nationaal Paleis (Istana Negara) tijdens de derde dag van het driedaags bezoek van een kabinetsdelegatie aan Indonesie. ANP JERRY LAMPEN

 

ANP – 23 november 2016

Indonesië en Nederland delen veel, maar boven alles een toekomst. Dat zei premier Mark Rutte woensdag in het Indonesische parlement.

Rutte memoreerde tijdens zijn toespraak in de volksvertegenwoordiging – de eerste van een Nederlandse premier ooit – de gezamenlijke geschiedenis van kolonisatie en dekolonisatie. De minister-president verwees naar de spijt die de Nederlandse regering in 2005 betuigde voor de koloniale oorlog die in Nederland decennialang de politionele acties heetten. Hij erkende dat die verontschuldigingen te lang op zich hadden laten wachten.

Rutte loofde de stormachtige ontwikkeling die Indonesië de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Nederland is volgens hem nu jaloers op de economische groei van Indonesië, die dubbel zo groot is.

De premier prees de uitwisseling van kennis en de contacten tussen het bedrijfsleven van beide landen. Indonesië en Nederland kunnen volgens hem hun voordeel doen met nog nauwere samenwerking.

Het is de tweede keer dat Rutte Indonesië aandoet als minister-president. Hij verwees woensdag opnieuw naar zijn familiegeschiedenis, die nauw met de Indonesische is verbonden. Ruttes vader werkte jarenlang in het toenmalige Nederlands-Indië en belandde in de Tweede Wereldoorlog in een zogeheten jappenkamp. Rutte senior bleef tot begin jaren vijftig, dus tot na de onafhankelijkheidsoorlog, in Indonesië.

Zie Toespraak Rutte voor Indonesisch Parlement voor de volledige tekst.

De premier is in het land voor een handelsmissie. Het is niet gebruikelijk dat buitenlandse bewindslieden toespraken houden in het parlement in Jakarta. Rutte ontmoet woensdag ook Indonesische volksvertegenwoordigers. De banden tussen Nederland en Indonesië zijn de afgelopen jaren sterk verbeterd. Handel domineert de relatie. Verscheidene bewindslieden zijn deze kabinetsperiode naar Indonesië gereisd.

Naast Rutte nemen ook minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en minister Melanie Schultz en haar staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) deel aan de economische missie. In hun kielzog is een delegatie van 110 bedrijven meegereisd.

 

NOS – 22 november 2016

Op de tweede dag van zijn bezoek aan Indonesië heeft premier Rutte de Nederlandse erebegraafplaats Kalibanteng bezocht in Semarang. Daar liggen 3100 oorlogsslachtoffers en militairen begraven. De meeste van deze slachtoffers zijn burgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Japanse interneringskampen zaten.

Rutte strooide bloemblaadjes bij het graf van de onbekende vrouw, het monument voor iedereen die geen laatste rustplaats op het ereveld heeft gekregen, en het beeld van een uitgehongerd kampjongetje. Ook stond Rutte stil bij een aantal individuele graven.

Rutte werd vergezeld door minister Melanie Schultz, de Nederlandse ambassadeur Rob Swartbol, Robbert van de Rijdt van de Oorlogsgravenstichting en een deel van de handelsdelegatie die meereist. “Het is wrang hoe schitterend het erbij ligt, terwijl aan de andere kant van het eiland oorlogsgraven in zee zonder enig respect zijn vernietigd”, aldus correspondent Michel Maas.

 

Bezoek Kota Tua Semarang

 

Daarna bezocht Rutte de oude binnenstad van Semarang. Het deel dat uit het koloniale verleden stamt, wordt opgeknapt. “Het lijkt op Nederland, met een nostalgisch tintje. De oude panden worden gerestaureerd en beschermd. Dat gebeurt lang niet op alle plaatsen in Indonesië”, aldus Maas. “Het wordt een sfeervolle stad. Dat heeft lang geduurd, want het cultureel besef is nog niet zo sterk ontwikkeld als in Nederland.” Rutte bezocht onder meer de oudste Nederlandse kerk op Java, een koepelkerkje. Op straat was veel belangstelling voor het bezoek. Mensen liepen naar de premier toe en waren blij. “Er komt hier bijna nooit internationaal bezoek”, zeggen bewoners. “Het bezoek geeft een beeld van de goede betrekkingen. Er zijn in het verleden niet alleen maar slechte dingen gebeurd.”

Eerder op de dag bezocht Rutte met Schultz het project Polder Water en plantte hij een boom bij het Jakarta Centre for Law Enforcement Cooperation.